Politika upotrebe kolačića

Ažurirana i na snazi od dana 20.05.2022. godine.

 

Naš Sajt koristi kolačiće. Radi informisanja svih naših posetilaca i Korisnika o tome šta su kolačići, koje vrste kolačića koristimo,  i na koji način se oni mogu prilagoditi Vašim preferencijama, usvojili smo ovu Politiku upotrebe kolačića.

 

Politika upotrebe kolačića čini sastavni deo naše Politike privatnosti i Uslova korišćenja, te zbog toga predlažemo da ih pročitate sve zajedno. Pojmovi koji su napisani velikim početnim slovom u ovom dokumentu imaju isto značenje koje je određeno u Politici privatnosti i Uslovima korišćenja.

 

1. Šta su kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje sadrže određene podatke, a čuvaju se na Vašem računaru ili mobilnom uređaju kada pristupite određenom sajtu. Svakog narednog puta kada posetite adresu tog sajta, kolačići mogu biti prepoznati od strane sajta sa kojeg su preuzeti, ali i sa nekog drugog sajta koji prepoznaje takav kolačić.

 

Dakle, svrha kolačića je da omoguće prepoznavanje posetiočevog uređaja i na osnovu toga obezbedi najbolju moguću konfiguraciju sajta. S istim ciljem, kolačići su prisutni i na našem Sajtu, i čine Sajt i naše Usluge jednostavnijim za korišćenje, efikasnijim i bezbednijim za sve naše posetioce i Korisnike. Postoje i druge tehnologije koje imaju sličnu funkciju kao kolačići, poput „web beacons” ili „pixels”. U ovoj Politici upotrebe kolačića, pojam „kolačić” će se koristiti i za označavanje tih tehnologija.

 

Pored toga što prikupljaju informacije o korišćenju Sajta i Usluga, neki kolačići omogućavaju razlikovanje Vas od drugih Korisnika ili posetilaca Sajta.

 

U nastavku možete pronaći pregled svih kolačića koji su trenutno u upotrebi na našem Sajtu. Ulažemo veliki napor da redovno i blagovremeno ažuriramo ove podatke, ali Vas molimo Vas da imate u vidu da su broj i nazivi kolačića promenljive kategorije, te se može desiti da privremeno dođe do manjih odstupanja.

 

2. Vrste kolačića

Kolačića se uobičajeno razvrstavaju u tri kategorije – prema njihovom trajanju, poreklu i svrsi.

 

Prema trajanju:

  1. Sesijski kolačići – čuvaju se u privremenoj memoriji i ostaju aktivni samo dok posetilac/Korisnik ne zatvori pretraživač, odnosno dok se sesija ne završi. Jedna od funkcija ove kategorije kolačića jeste sprečavanje da sajt više puta zahteva istu informaciju, kao na primer kredencijale za prijavljivanje.
  2. Trajni kolačići – po svojoj prirodi traju duže od sesijskih kolačića. Ipak, svaki trajni kolačić ima predviđen rok trajanja, koji može varirati od kolačića do kolačića. Trajni kolačići se čuvaju sve dok ih Vi ili Vaš pretraživač ne obrišete.

Prema poreklu:

  1. Sopstveni kolačići (first-party cookies) – kolačići koji potiču sa sajta (domena) kojem je posetilac pristupio.
  2. Kolačići treće strane (third-party cookies) – kolačići koje treće lice postavlja na uređaj posetioca, poput društvenih mreža ili subjekata koji pružaju marketinške ili analitičke usluge.

 

Da biste dobili informaciju o tome da li neki kolačić spada u kategoriju sopstvenih kolačića ili kolačića treće strane, molimo Vas da pogledate odeljak “provajder” u tabeli ispod. U slučaju da želite da detaljnije istražite određene kolačiće treće strane (provajdera), neophodno je da pročitate politike privatnosti tih provajdera.

 

Prema svrsi:

  1. Neophodni
  2. Statistički
  3. Marketinški
  4. Ostali

 

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići su oni kolačići koji su od suštinskog značaja za upotrebu Sajta, što znači da bez njih Sajt ne može adekvatno funkcionisati. Oni omogućavaju osnovne funkcije poput navigacije stranice na Sajtu ili pristupa zaštićenim delovima Sajta i omogućavaju suštinske funkcionalnosti (upravljanje mrežom, pristup, itd.).

Naziv kolačića

Svrha

Provajder

Rok trajanja

Vrsta

wc_cart_hash_#

Neklasifikovani

parkirajoglas.rs

Trajni

HTML

wc_fragments_#

Neklasifikovani

parkirajoglas.rs

Sesijski

HTML

Statistički kolačići

Statistički ili analitički kolačići nam pomažu da razumemo interakciju između posetilaca i Sajta, budući da oni anonimno prikupljaju podatke o korišćenju Sajta. Zahvaljujući ovim kolačićima, možemo da vodimo evidenciju o posetama i kretanju u okviru Sajta, merimo i unapređujemo performanse našeg Sajta.

 

S obzirom na to da statistički kolačići pružaju metričke informacije, omogućavaju nam da napravimo izveštaj o tome koje su stranice najviše i najmanje interesantne našim posetiocima i Korisnicima. Dakle, ovi podaci se ne koriste za Vašu ili bilo čiju identifikaciju. Ukoliko su ovi kolačići onemogućeni, mi nećemo imati informaciju o tome kada ste pristupili našem Sajtu.

Naziv kolačića

Svrha

Provajder

Rok trajanja

Vrsta

_ga

Ovaj kolačić registruje jedinstveni ID, koji se koristi za kreiranje statičkih podataka o tome kako korisnici koriste sajt.

parkirajoglas.rs

2 godine

HTTP

_ga#

Korišćen od strane

servisa Google Analytics radi kontrolisanja učestalosti zahteva.

parkirajoglas.rs

2 godine

HTTP

Marketinški kolačići

Marketinški kolačići nam omogućavaju da Vam obezbedimo kvalitetno korisničko iskustvo i sadržaj prilagođen Vašim interesovanjima. Prikazivanjem relevantnog marketinškog sadržaja takođe unapređujemo Sajt i njegove performanse.

 

Ovi kolačići su postavljeni ili od strane nas ili od strane naših marketinških partnera i mogu biti korišćeni za kreiranje profila Vaših interesa, na osnovu čega Vam se na drugim sajtovima mogu prikazivati reklame u skladu sa Vašim interesovanjima. Marketinški kolačići funkcionišu tako što konkretno identifikuju Vaš pretraživač i uređaj.

 

Ukoliko ne dozvolite ove kolačiće, isključujete mogućnost da na ostalim sajtovima budete izloženi reklamama koje su u skladu s Vašim interesovanjima.

Naziv kolačića

Svrha

Provajder

Rok trajanja

Vrsta

---

---

---

---

---

---

---

---

---

---

Neklasifikovani kolačići

Neklasifikovani kolačići su kolačići koji su trenutno u procesu klasifikacije, zajedno sa provajderima individualnih kolačića.

Naziv kolačića

Svrha

Provajder

Rok trajanja

Vrsta

vehica_results

Nepoznata

parkirajoglas.rs

1 dan

HTTP

---

---

---

---

---

3. Upotreba eksternih alata na našem sajtu

Google Analytics

Google Analytics je servis analize sajtova koji je integrisan u naš Sajt. Analiza sajta se odnosi na prikupljanje, evidentiranje i analizu podataka u vezi sa ponašanjem korisnika Sajta. Drugim rečima, Google Analytics koristi kolačiće kako bi zapamtio ponašanje korisnika i obezbedio nam izveštaje o posetama Sajtu, kao i o aktivnosti korisnika.

 

Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, USA, je operater Google Analytics tehnologije na Sajtu. Na ovom linku možete pronaći objašnjenje o tome kako Google obrađuje podatke o ličnosti pomoću Google Analytics.

 

Google Analytics koristi kolačiće, kao što je prethodno navedeno. Informacije o korišćenju našeg Sajta prikupljeni od strane Google Analytics kolačića se uobičajeno prenose na Google server u SAD-u i čuvaju na toj lokaciji. Ove podatke o ličnosti, prikupljene tehničkom procedurom, Google ima mogućnost da podeli sa trećim licima. Ukoliko želite da saznate više o tome kako Google koristi informacije prikupljene kroz Sajt i Usluge, kliknite ovde.

 

Pored instrukcija u Odeljku 5 ove Politike upotrebe kolačića, otkrivanje i obrada podataka prikupljenih od strane Google kolačića koje koristimo na Sajtu može biti sprečeno preuzimanjem i instalacijom “plug-in”-a na pretraživaču putem ovog linka.

 

Pretraživač sa “add-on” opcijom obaveštava Google Analytics putem JavaScript-a da nije dozvoljen prenos na Google Analytics nijednog podataka, odnosno informacije o korisnicima sajta. Takođe, kolačić koji je ostao iza Google Analytics-a može biti obrisan u bilo koje vreme putem podešavanja u okviru internet pretraživača ili drugog softver programa.

 

Klikom na ovaj link možete saznati više o Google Analytics, a informacije o tome kako Google obrađuje Vaše podatke možete naći ovde.

 

4. Pravni osnov korišćenja kolačića

 

Vašu saglasnost za korišćenje kolačića pribavljamo putem banera na našem Sajtu. Dakle, kao što je navedeno u našoj Politici privatnosti, pravni osnov za korišćenje kolačića je Vaša saglasnost.

 

Molimo Vas da imate u vidu da je pretpostavka da je uređaj koji koristite u Vašem vlasništvu. Ukoliko to nije slučaj (na primer, ukoliko posećujete Sajt sa uređaja Vašeg poslodavca ili nekog drugog lica), očekujemo da imate ovlašćenje od strane vlasnika uređaja da date saglasnost za čuvanje kolačića na uređaj, kako je opisano u ovoj Politici upotrebe kolačića. Korišćenjem uređaja i prihvatanjem kolačića potvrđujete da imate takvo ovlašćenje.

 

5. Kako blokirati kolačiće?

Na raspolaganju imate mogućnost da deaktivirate bilo koji tip kolačića, osim neophodnih.

Da biste blokirali kolačiće, možete:

  • Odbiti kolačiće putem banera za kolačiće ili putem opštih podešavanja kolačića, ili
  • Prilagoditi podešavanja svog pretraživača.

Ukoliko želite da odbijete kolačiće putem banera, odaberite opciju “Ne prihvatam”. Takođe, imajte na umu da u bilo koje vreme možete promeniti svoja podešavanja kolačića time što ćete kliknuti na ikonicu “Podešavanja kolačića”. Nakon toga možete promeniti izabrano podešavanje sa “Uključi” na “Isključi” i potvrditi svoj izbor klikom na “Sačuvaj i zatvori”.

 

Da bi podešavanja bila primenjena, možda ćete morati da osvežite stranicu.

 

Ukoliko želite da onemogućite kolačiće putem pretraživača, molimo Vas da imate na umu da većina internet pretraživača prihvata kolačiće prema svojim osnovnim podešavanjima. Međutim, ukoliko želite da odbijete ili obrišete kolačiće, molimo Vas da pročitate uputstvo za podešavanje kolačića na Vašem odabranom pretraživaču (npr. Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari (Desktop), Safari (Mobile), Android Browser, Opera, Opera Mobile).

 

Pretraživači mogu imati različite procedure za upravljanje i konfiguraciju kolačića. Međutim, ukoliko se odlučite da putem podešavanja svog pretraživača blokirate sve kolačiće (uključujući neophodne) imajte na umu da možda nećete moći da pristupite Sajtu ili nekom njegovim delovima.

 

6. Izmene Politike upotrebe kolačića

 

U skladu sa tehnološkim novinama i zakonskim obavezama, Parkiraj oglas će povremeno ažurirati ovu Politiku upotrebe kolačića. Zbog toga, molimo Vas da je s vremena na vreme pročitate ponovo, kako biste mogli da budete sigurni da ste upoznati s ažurnom verzijom.

ParkirajOglas © 2021-2022. Sva prava zadržana.